Eureka 71 - 2020. godina i klimatske promene

(28. januar 2021.)


Gost: Nemanja Milović, Klima 101


Razgovaramo šta je u klimatskom smislu obeležilo godinu za nama, od požara u Australiji, ekstremno visokih letnjih temperatura u Sibiru, do odluka koje bi trebalo da zaustave klimatske promene i domaćih inovacija.


"Najtoplija decenija je za nama i to je trend koji je prisutan već neko vreme, da je svaka decenija toplija od prethodne. Prethodni rekorder je bila 2016, ali je imala jak El Ninjo koji na globalnom nivou povećava temperaturu. Godina 2020. je imala La Ninja fazu koja hladi deo Pacifika. Sada zagrevanje dostiže rekordne nivoe i bez tih prirodnih fenomena", kaže Nemanja Milović.


"Naučnici sada mogu u svakom danu da na nekom delu planete primete jasan signal klimatskih promena. To je definitivno nešto sa čime sada živimo. Bilo bi bolje da smo shvatili ozbiljnost klimatskih promena i pre nego što su postale tako očigledne, ali bitno je reći da to nije nešto zakucano u kamenu. Nismo osuđeni da živimo u klimi koja je mnogo promenjena i u kojoj će ekstremi postati standard. Još uvek možemo da utičemo na to kako će naša budućnost izgledati", kaže Nemanja Milović.0 comments

Recent Posts

See All