Eureka 75 - RNK i budućnost lečenja

(04. mart 2021.)


Gošća: dr Dušanka Savić Pavićević, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu


Prethodnih meseci u javnosti se sve više govori o primenama ribonukleonske kiselenine jer nedvano je počela upotreba vakcina protiv COVID-19 zasnovanih na informacionoj RNK. To nam daje povod da zavirimo u svet molekularne biologije i saznamo zašto je RNK pogodna za razvoj različitih terapija i šta sve možemo od nje očekivati u budućnosti.


"Kada uporedimo DNK, RNK i proteine, možemo da kažemo iz istorijskog aspekata da su nam otkrića vezana za RNK molekule donela najviše iznenađenja", kaže dr Dušanka Savić Pavićević i dodaje: "RNK je u pogledu svoje funkcionalnosti izuzetno raznovrsna. Toga nismo bili do skoro svesni i ako pitate šta koji molekuli mogu da rade u živom sistemu, DNK čuva genetičku informaciju, proteini su klasični radnici, obavljaju različite funkcije, a nekako za RNK možemo da kažemo da može sve funkcije da obavlja".


"Za molekularnu biologiju se stalno govori da je nauka u usponu i čini mi se da smo ovaj inetrvju radili sredinom 70-ih godina, da bismo isto to rekli. To je toliko dinamična nauka i sa razvojem tehnologija otkriće stiže otkriće da i kada ste potpuno u toj oblasti morate da uložite dosta energije da sve to ispratite. Puno tih otkrića koja su se desila vrlo brzo je našlo svoju primenu i to jeste lepota bavljenja biologijom sa molekularnog aspekta", kaže dr Savić Pavićević.0 comments

Recent Posts

See All