Eureka 78 - Racionalna upotreba lekova

(08. april 2021.)


Gošća: dr Ana Tomas Petrović, Medicinski fakultet u Novom Sadu


Koliko pijemo lekove na svoju ruku? Koliko to može biti opasno? Šta ako bakterije zbog toga postanu otporne na antibiotike? Da li pijemo lekove koje imamo kod kuće kada sami procenimo da je to potrebno i gde ih bacamo kada im prođe rok upotrebe?


Razgovarali smo sa dr Anom Tomas Petrović, asistentkinjom na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu koja radi na istraživanjima o racionalnoj upotrebi lekova i koja je jedna od dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za 2020. godinu.


"Bilo kakvo uzimanje antibiotika bez savetovanja sa lekarom može dovesti do toga da je ta primena neopravdana", kaže dr Tomas Petrović i dodaje da ne možemo sami da odredimo koji lek i u kojoj dozi nam je potreban.


Dr Tomas Petrović je sa svojim kolegama istraživala i kako odlažemo lekove sa isteklim rokom iz domaćinstava. "Neadekvatno odlaganje leka dovodi do njegovog prisustva u površinskim vodama, životnoj sredini", kaže dr Tomas Petrović i kaže da su primetili da značajn broj ljudi čuva lekove koji više nisu u upotrebi i da su na taj način opet uvideli da je učestala samoinicijativna upotreba antibiotika.0 comments

Recent Posts

See All