Eureka 81 - Koliko je astronomija značajna za Afriku?

(29. april 2021.)


Gošća: dr Mirjana Pović, Etiopijski institut za svemirska istraživanja i tehnologije


Razgovaramo sa astrofizičarkom dr Mirjanom Pović koja je ove godine od Evropskog astronomskog društva dobila medalju Džoslin Bel Bernel za doprinos koji prevazilazi naučna istraživanja. Dr Pović već više od deset godina radi na razvoju i popularizaciji astronomije u Africi pa je sa nama podelila iskustva koja je imala i govorila kako ova naučna disciplina može poboljšati položaj stanovnika siromašnih zemalja osvrćući se na značaj dostupnog obrazovanja.


"Godine 2015. sam dobila poziv od kolega iz Etiopije koji su tada počeli da rade na osnivanju male opservatorije i novog instituta", kaže dr Pović koja je do tada već radila u Africi učestvujući na različitim projektima vezanim za razvoj nauke i konkretno astronomije.


"Dolazi do promena u velikom broju afričkih zemalja i to je na neki način uslovljeno generalnim razvojem astronomije i svemirskih nauka u svetu. Zaista, tokom poslednjih decenija, svemirske nauke su postale jako bitan alat za socioekonomski razvoj. Astronomija je jedna od najmultidisciplinarnijih nauka i pokazala je da je veoma moćan alat za poboljšanje edukacije i motivisanje mladih ljudi i javnosti generalno da se uključe u nauku", objašnjava dr Pović.
0 comments

Recent Posts

See All