Kroz svemir sa vodičima

Dobro došli u svemir

Autori: Nil de Gras Tajson, Majkl A. Straus, Džon Ričard Got

Izdavač: Laguna, 2019.


Proslavljeni astrofizičari i komunikatori nauke, na čelu sa Nil de Gras Tajsonom, svakako vodećim popularizatorom astrofizike današnjice, u ovoj knjizi dočekaće vas rečima koje je trebalo da čujete na samom svom rođenju: "Dobro došli u svemir".


Koliko malo znamo o kući u kojoj svi živimo, svemiru, a koliko nam je u isto vreme ta zagonetnost privlačna od najranijih dana ljudske civilizacije? Vremenom, razvijamo sve više alata za upoznavanje, sakupljamo sve više saznanja koja su nastajala vekovima, ali opet koliko je svako od nas upoznat sa detaljima o svemiru do kojih smo kao čovečanstvo došli?


Knjiga "Dobro došli u svemir" zasnovana je na uvodnom kursu astrofizike koji autori drže na Prinston univerzitetu i ima za cilj da svakome od čitalaca približi neke od važnijih tema, pojmova i pitanja astrofizike poput širenja svemira, teorije relativnosti ili života i smrti zvezda. Neka od poglavlja pružiće zadovoljstvo i čitaocima koji vole da razmišljaju o temama koje su na granici naučne fantastike i nauke, kao što su putovanje kroz vreme ili traganje za vanzemaljskim životom.


Međutim, putovanje kroz svemir sa ovim knjigom nije sasvim jednostavno kao što možete očekivati jer ona obiluje informacijama i podacima pa prevazilazi štivo koje bi moglo služiti isključivo za razonodu i maštanja o svemiru. Sa druge strane, onima koji su spremni da se u ovo putovanje upuste, knjiga će pružiti dragocene materijale i za dalja istraživanja. Ipak, imajte na umu da je nastala na osnovu kursa namenjenog studentima pa da je potrebno više posvećenosti i spremnosti za učenjem, pa možda čak i predznanja, nego što je to obično slučaj sa naučnopopularnom literaturom.


Lagunino izdanje sadrži fotografije u boji i grafičke prikaze, a štampano je na masnom papiru, pa će ljubitelji priča o svemiru i astrofizike sigurno ovu knjigu čuvati kao udžbenik kome se uvek mogu vratiti.

0 comments

Recent Posts

See All