Potraga za vanzemaljskom inteligencijom

Šta je SETI? i zašto nam je potreban

Autor: Milan M. Ćirković

Izdavač: Heliks, 2019.


Na pitanje čiju je najasniju formulaciju dao fizičar Enriko Fermi sredinom prošlog veka izražavajući ga rečima "Gde su svi?", ali koje je znatno starije, odgovora još uvek nema niti je jasno gde ga tražiti. U međuvremenu pronađene su hiljade planeta van Sunčevog sistema, od kojih neke imaju osobine slične kao Zemlja, ali tragova života ne samo da još uvek nema, nego nismo sigurni ni kako da ih tražimo.


Upravo o takvim nesigurnostima koje u sebi prepliću nauku, tehnologije, filozofiju, društvena pitanja ali i naučnu fantastiku, na prijemčiv način piše dr Milan M. Ćirković. Krajem 2109. godine izdavačka kuća Heliks objavila je njegovu knjigu o potrazi za vanzemaljskom inteligenciji, odnosno o SETI projektu.


Kao što smo navikli, kada su Heliks i dr Ćirković u pitanju, pred sobom imamo knjigu koja je naučna ali napisana tako da čitaoce ne opterećuje suvišnim usko stručnim činjenicama već da ga na jedan pitak i konstantno zanimljiv način vodi kroz istoriju potrage za civilizacijama koje nastanjuju daleke svetove, sadašnja istraživanja i pitanja koja ostaju otvorena, poput onog kako prepoznati intelgienciju.


Ako još uvek imate dilemu da li čitati ovu knjigu i da li je čovečanstvu SETI potreban, za kraj ćemo navesti reči samog autora: "Istrajavanje u našim naporima spoznavanja svemira, čiji su važan deo SETI studije, predstavlja istinski izazov i imperativ ukoliko želimo da spoznamo sami sebe".
0 comments

Recent Posts

See All